Geplaatst op

Voorkom een droge huid in de winter

Droge huid in de winter

In mijn vorige blog heb ik een aantal tips gegeven over algemene huidverzorging in de winter. Deze nieuwe blog gaat specifiek over het verzorgen van de droge huid in de winter en hoe u een droge huid kunt voorkomen. Soms is er geen ontkomen aan, maar als u uw huid op de juiste manier verzorgt, zult u merken dat droogheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. In de winter heeft uw huid het aardig te verduren en is het des te belangrijker dat u uw huid optimaal verzorgt.

Hoe ontstaat een droge huid in de winter?

In deze periode zult u merken dat uw huid droger aanvoelt. Misschien gaat de huid schilferen, jeuken en kan de huid er vlekkerig uitzien. In de wintermaanden hebben we te maken met een lagere luchtvochtigheid en wordt er minder talg geproduceerd. Talg zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en vocht vasthoudt. Maakt de huid minder talg aan, dan zal de huid minder soepel worden. Ook zal vocht gemakkelijker verdampen, waardoor de huid sneller uitdroogt. Dit merkt u aan droge handen, droge of gespleten lippen, pijnlijke kloofjes en schrale wangen; de typische kenmerken van een droge huid in de winter.

Mogelijk worden huidaandoeningen zoals eczeem en rosacea erger in deze periode.

Wat kan u doen aan een droge huid in de winter?

Om te voorkomen dat uw huid verder uitdroogt kunt u een hoop zelf doen. Het vergt wat kleine aanpassingen, maar uw huid heeft er zeker baat bij.

Lichaam

Om uw huid in een goede conditie te houden is het belangrijk dat u niet te warm en te lang doucht. Een warme en lange douche droogt de huid uit. Mogelijk kan het helpen om een badolie te gebruiken, zodat er na het douchen een klein laagje olie op de huid achterblijft. Hierdoor verliest de huid minder vocht. Hydrateer uw huid goed, door bijvoorbeeld een bodylotion te gebruiken. Smeer uw huid regelmatig in met de bodylotion of gebruik een vettige crème.

Droge handen

Handen worden in de wintermaanden snel droog. Er kunnen zelfs nare kloofjes ontstaan. Deze kloven zijn pijnlijk en wilt u natuurlijk voorkomen. Met de juiste handcrème zorgt u ervoor dat u dit voor bent. Ook kan het helpen om uw handen wat minder vaak te wassen of bij het handen wassen een voedende handzeep te gebruiken. Tevens helpt het om, zodra u de kou ingaat, handschoenen te dragen.

Lippen

De lippen zijn erg gevoelig voor kou en droogheid, omdat de lippen over weinig talgklieren beschikken. Met een goede lippenbalsem zorgt u ervoor dat u uw lippen tegen winterse omstandigheden beschermt.

Zon

Ook zonbescherming is nodig in de winter. Hier wordt niet vaak aan gedacht, maar ook in de winter schijnt de zon regelmatig. Zelfs als de zon niet schijnt is het nodig om uw huid te beschermen tegen UVA-straling. UVA-straling gaat namelijk door ramen en kleding heen, waardoor het extra belangrijk is om ook in de winter een crème of foundation met SPF te gebruiken. Denk aan de Prevention+ productlijn of de I Conceal productlijn.

Buitengewoon goede bescherming bij extreme kou

Bij extreme kou is het belangrijk dat u uw huid zo goed mogelijk beschermt tegen de kou. Doe dit door een sjaal, muts en handschoenen te dragen. Gebruik de juiste kleding om uw huid te beschermen bij extreme kou.