Droge huid behandelen

Wat te doen tegen een (extreem) droge huid?

Wat is een droge huid?

Een droge huid is een veelvoorkomende klacht. Vooral in de winter hebben veel mensen (meer) last van een drogere huid. De huid voelt vaak trekkerig en ruw aan en kan geïrriteerd zijn en jeuken. Genetische aanleg, omgevingsinvloeden en verzorging spelen een belangrijke rol in het ontstaan én het voorkomen van een (extreem) droge huid. In dit artikel lees je alles over de oorzaken van een droge huid en hoe je deze kunt herstellen. Ben je benieuwd welke behandelingen en producten bij jouw huid passen? Hieronder vind je enkele behandelingen op een rij:

Uitgelichte producten tegen een droge huid

Oorzaken droge huid

De oorzaken van een droge huid lopen uiteen van erfelijke factoren tot verschillende omgevingsfactoren. Een drogere huid is niet alleen een winters probleem, ook in de zomer hebben veel mensen last van een droge huid. Bij een (extreem) drogere huid is er sprake van een verstoring in de huid barrière waarbij het de huid niet lukt om zelf het vocht- en vetgehalte in de huid op peil te houden. De diepere huidlagen zijn verantwoordelijk voor het voeden van de bovenste huidlaag.

Onder normale omstandigheden bevat deze bovenste huidlaag een laagje talg wat de huid soepel en zacht houdt en vochtverlies via de huid tegenhoudt. Bij een drogere huid is de toevoer van voeding vanuit de diepere huidlagen verstoord en/of het laagje talg op de bovenste huidlaag beschadigd. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken van een (extreem) droge huid.

Droge huid

Verkeerde producten

Een van de meest voorkomende oorzaken is het (overmatig) gebruik van producten die huidvetten verwijderen. Denk hierbij aan producten met ingrediënten zoals alcohol en zeep. Heb je een droge huid, dan is je dagelijkse huidverzorgingsroutine een belangrijk element om eens kritisch onder de loep te nemen.

Omgevingsfactoren

Het is niet voor niets dat meer mensen last hebben van een drogere huid in het winterseizoen. Vooral in de winter is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten erg groot. Buiten is er sprake van koude wind, regen en misschien wel sneeuw, terwijl de temperatuur binnen verhoogd is door centrale verwarming en deze lucht heeft een laag vochtigheidspercentage. Het wisselen tussen deze twee omgevingen heeft een nadelig effect op de conditie van de huid.

Erfelijke factoren

Tot slot zijn er nog erfelijke factoren die jouw huidtypen bepalen. De één heeft van nature wat meer een vettere huid, de andere wat meer aanleg tot een droge huid. Daarnaast spelen hormonale veranderingen een rol, denk aan zwangerschap of de overgang. Ook het gebruik van medicatie kan een rol spelen in het ontstaan van een droge huid.

Voeding en een droge huid

Een droge huid kun je ook van binnenuit verzorgen door de juiste voeding en supplementen te nemen. Welke voedingsmiddelen zijn perfect bij een drogere huid? Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Avocado 

Avocado’s bevatten veel onverzadigde vetten die je droge huid van binnenuit verzorgen.

Noten en zaden 

Noten en zaden bevatten de nodige omega 3-vetzuren die kunnen helpen bij een drogere huid.

Zink 

Zink speelt een belangrijke rol in het opbouwen van gezonde huidcellen. Zink zit in kleine hoeveelheden in voedingsmiddelen zoals schaal- en schelpdieren, garnalen en vlees. Vaak moet je veel van deze producten eten om een goede dosis zink binnen te krijgen. Een goed zinksupplement is dus geen overbodige luxe, zeker als je vega of vegan eet. Overleg altijd met een (homeopathisch) arts voordat je wil starten met voedingssupplementen.

Vitamine C 

Dit krachtige antioxidant helpt je huid bij het aanmaken van collageen, één van de belangrijkste bouwstoffen van een gezonde huid. Vitamine C vind je in veel voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan kiwi, citrusfruit, broccoli en paprika.

Water 

Vooral in de winter nogal eens over het hoofd gezien: water. Genoeg water drinken, zorgt dat je lichaam (en dus ook je huid) voldoende gehydrateerd blijft. Vind je het lastig om koud water te drinken in de winter? Goede alternatieven zijn kruidenthee en verse gemberthee met citroen.

Zelf droge huid behandelen

Een drogere huid is zelf goed te behandelen en te voorkomen met onderstaande tips: De juiste dagelijkse huidverzorgingsroutine. Let op bij het gebruik van alcohol- en zeephoudende producten. Deze drogen de huid onnodig uit. Gebruik daarnaast een vette, hydraterende crème speciaal voor de drogere huid. Vermijd te lange en/of hete douches. Warm water droogt de huid extra uit, zeker in combinatie met diverse zeepsoorten die het natuurlijke talglaagje op de huid aantasten. De drogere huid van binnenuit voeden. Denk hierbij aan bovengenoemde voedingsmiddelen tegen een drogere huid. Gebruik een luchtbevochtiger in huis om de vochtigheidspercentage van de lucht te verhogen. Scrub een (extreem) droge huid niet. Het verwijderen van schilfertjes door middel van een scrub klinkt misschien aantrekkelijk, maar dit is geen goed idee. Een scrub droogt de huid extra uit en kan voor (nog meer) irritatie zorgen.

Crèmes tegen droge huid

De volgende producten zijn uitermate geschikt bij een droge huid:

Foundation voor droge huid

Soms is het lastig de juiste foundation te vinden voor een droge huid. De verkeerde foundation kan de huid namelijk onnodig nog droger maken. Belangrijk is om te kiezen voor een foundation die de drogere huid verzorgt met hydraterende ingrediënten. IMAGE Skincare I Conseal Flawless Foundation is geschikt voor alle huidtypen en bevat verzorgende bestanddelen. Deze foundation zorgt voor optimale dekking van roodheden en andere oneffenheden. Voor een extra hydraterend effect breng je voorafgaand aan de foundation één van de producten uit de Prevention+ lijn aan.

Droge huid professioneel laten behandelen

De basis voor het behandelen van een drogere huid zijn goede producten in combinatie met een aantal professionele behandelingen afgestemd op de oorzaak en ernst van de droge huid. Bij de drogere huid worden de volgende behandeling ingezet: SIGNATURE Facelift: op basis van hoog percentage vitamine C, hyaluronzuur en antioxidanten. ORMEDIC Lift: op basis van plantaardige stamcellen, peptiden en aloe vera. WRINKLE Lift op basis van glycolzuur, hyaluronzuur, vitamine C en antioxidanten. De meeste behandelingen voor de drogere huid kunnen het gehele jaar door worden uitgevoerd. Samen met de huidtherapeut van IMAGE Skincare wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, dat zal zorgen voor totale huidverbetering. Afhankelijk van wat er klinisch wordt vastgesteld, worden de gewenste resultaten en verdere mogelijkheden besproken.

Extra tips om een droge huid te voorkomen

Een droge huid kunt u zelf ook tegengaan door uw gewoonten iets aan te passen. Denk aan korter douchen, het liefst zo kort mogelijk en niet te heet. Verder kan het helpen om de verwarming niet te hoog te zetten. Wanneer het wat kouder wordt is het verleidelijk om de verwarming hoger te zetten voor een heerlijke warme kamer, maar dit is niet zo goed voor uw drogere huid. Voorkomen is beter dan genezen 😉

Ook is het belangrijk om de kamer goed te ventileren. Dit kunt u doen door een raam open te zetten (in de winter is dit echter niet zo energiebesparend) of gebruik een luchtbevochtiger. Wanneer u in de winter last heeft van een drogere huid raad ik een extra laagje crème of een rijkere crème te gebruiken. Bij een drogere huid denkt men vaak als eerst aan het gezicht, maar het is belangrijk om uw handen en lichaam niet te vergeten. Niet alleen uw gezicht kan droog zijn, ook andere lichaamsdelen kunnen extra verzorging nodig hebben.

Een optie is het gebruik van de Vital C Hydrating Hand And Bodylotion voor uw lichaam. Deze lotion bevat heerlijke shea boter en de nodige antioxidanten. Verder helpt dit hoogwaardige product van Image Skincare fijne lijntjes, rimpels en roodheid te verminderen. Ook stimuleert de hand- en bodylotion de collageenproductie. Wenst u snel resultaat te behalen en mijn salon met een stralende lach verlaten? Maak een afspraak of neem contact op voor aanvullend advies. Samen gaan we die droge huid te lijf!